10 smarte tips for en rimeligere julefeiring

Julen er høytiden for å spre varme, men det er også en periode hvor utgiftene er høyere enn ellers. Heldigvis er det mulig å handle god mat og flotte julegaver uten at det koster skjorta. Her er tipsene til en rimeligere julefeiring.

For de fleste av oss betyr julen familiekos, tradisjoner, handleturer i siste liten – og ikke minst lange lister med gjøremål. Hva skal for eksempel vaskes i hjemmet? Hva skal handles inn av mat og drikke? Og hvem skal få hva under juletreet?

Kanskje den smarteste listen inneholder tips som lar deg gjøre juleforberedelsene mer effektive og økonomiske.

En smartere julegavehandel

Tradisjonen rundt julegaver varierer stort. Mens noen kjøper gaver til alle de kjenner, gir andre kun til sine aller nærmeste.

1. Be om ønskeliste

Det kan være utfordrende å finne ut hva du skal gi i gave, noe som ofte fører til at de blir dyrere enn planlagt. Et tips er derfor å be om ønskelister. Da kjøper du garantert noe som vil falle i smak, i tillegg til at du enklere kan spore opp gaver som passer julegavebudsjettet ditt.

Og husk! Selv om ønskelister ofte er like lange som nissens skjegg, så holder det å kjøpe én gave. Små barn vil ikke merke om du gir dem én eller to gaver.

2. Kjøp gaver brukt eller på tilbud

Et smart tips er å handle julegavene på tilbud. På Black Friday eller om du følger med i butikkene er det mange muligheter til å sikre gode kjøp. Det er alltid noen butikker som har salg. Bare husk at salgsvarer ikke alltid kan byttes.

For de yngste er ikke prisen det viktigste, ei heller om gaven er splitter ny eller brukt. Ta derfor en kikk på bruktmarkedet. Kanskje du finner en lekebil til den bil-interesserte, som er både større og billigere enn den i butikken.

3. Gjør litt research

Vet du at nevøen skal få Nintendo av deg, og at kona blir den heldige mottakeren av nye turklær? Da bør du bruke noen ekstra minutter på å undersøke prisforskjellene på nett. Prisjakt.no og prisguiden.no er to av flere nettsteder som gir deg oversikt over prisen i ulike butikker. Det kan være mange hundrelapper å spare av å handle «på riktig sted». Skal du handle på nett må du huske å bestille innen 15. desember. Ellers er det ikke sikkert de kommer frem i tide.

4. Lag julegavene selv

Håndlagde gaver får ofte frem de største smilene. Hva med å lage brente mandler eller karameller på eget kjøkken? Kanskje har du en kunstner i magen, og kan vi bort et maleri eller et innrammet fotografi?

5. Gi bort en tjeneste

Gir du et klippekort på gratis barnepass vil du få en stjerne i margen av de fleste småbarnsforeldre. Det samme gjelder hos dem med kjæledyr. En invitasjon til kinodate eller hjemmelaget middag er også fabelaktige julegaver.

Les også: 4 måter å spare penger på – enten du liker trygghet eller risiko

Lag en oversikt over maten

Utenom julegavene, er maten ofte den største utgiftsposten i julen. Det handles gjerne mye, og matvarene er også litt dyrere enn ellers. Med disse tipsene kan du spare både tid og penger.

6. Skriv en handleliste – og hold deg til den

Det er ikke bare den vanlige ukeshandelen som blir billigere når du skriver handleliste. Julehandelen blir også rimeligere med kontroll over innholdet i handlekurven. Du slipper å kjøpe noe du ikke trenger, og overflødig mat som må kastes senere. Husk å gå gjennom listen før du handler. Er det noe du kjøper hver jul, men som aldri blir spist?

7. Begrens antall turer i butikken

Handler du mat flere ganger før jul, eller kjøper du inn mat for hele julen i én omgang? Et smart tips er å begrense antall turer i butikken, som én gang før jul, og én gang i romjulen. Mange små turer i dagligvarebutikken blir fort dyrere enn to store. Dessuten unngår du at mat går ut på dato, eller blir dårlig.

Flere tips for en rimeligere jul

Ja, julegaver og mat er store utgiftsposter, men det er flere ting som koster penger i julestria.

8. Husk på kredittkortregningen

Vær forsiktig med kredittkortet. Du kan fint handle på kreditt, men husk at regningen vil dukke opp neste måned. Ikke start det nye året med gjeld du vil slite med å betale.

Les om hvorfor det lønner seg å refinansiere dyr kredittkortgjeld

9. Prioriter hva du vil være med på

Er du bedt på julebord med både jobben og vennegjengen, og planlegger en tur på julemarked for å handle de siste gavene? Det kan være kostbart å bli med på alt i julen, så prioriter hva som er viktigst for deg å bruke penger på.

10. Finn frem penklærne du har

Mange handler inn nye festantrekk før hver jul, noe som betyr at det finnes mange ulike kombinasjoner i klesskapet. Så hvorfor ikke bruke noe av det du har i år? Det er ikke vanskelig å sprite opp fjorårets antrekk. Bytt for eksempel ut skjorten du brukte forrige jul med en annen du har liggende. Da vil du tilsynelatende ha nytt antrekk – uten at det koster.

Vil du ha med deg flere sparetips inn i det nye året? Lær mer om smart hverdagssparing

Låneeksempel: Effektiv rente 13,94%, 100 000 kr, o/5 år, kostnad: 37 221 kr, totalt: 137 221 kr.

Les mer om:

Hverdagsøkonomi