4 spørsmål du bør stille deg når du tar opp forbrukslån

Vurderer du å ta opp forbrukslån? Da er det mer enn lånebeløpet du må ta stilling til. Her er fire spørsmål som det er viktig å tenke over når du skal ta opp et slikt lån.

Et forbrukslån kan komme godt med i mange situasjoner hvor det dukker opp uforutsette utgifter. Det kan for eksempel være om du er uheldig og får lekkasje på badet i en periode hvor lommeboka er tynn. Dessuten kan du i enkelte tilfeller spare penger på å ta opp et forbrukslån, men mer om det senere.

Det som skiller forbrukslånet fra andre lån, er først og fremst at du kan bruke pengene på akkurat det du vil, uten at lånegiveren tar pant i noe du eier. Banken som låner deg penger må altså ta større risiko, og det er forklaringen på hvorfor forbrukslånet er dyrere enn for eksempel et boliglån.

1. Hvor mye kan jeg betale tilbake i måneden?

Det første du bør tenke på når du søker om forbrukslån, er hvor mye du kan betale tilbake i måneden.

– Få oversikt over utgiftene i nettbanken. Sjekk brukskontoen og kortene du bruker i hverdagen. Det er viktig å bli kjent med forbruket ditt, sier banksjef i Instabank, Robert Berg.

Kanskje ser du at det går vel mye penger på mat i kantina, at du litt for ofte stikker innom bensinstasjonen for å kjøpe en brus eller at du fortsatt har abonnement på en strømmetjeneste du ikke bruker?

– Ta tak i dette, så har du plutselig litt mer å rutte med hver måned, sier Berg.

2. Hvordan vil jeg betale ned på lånet?

Det neste du bør ta stilling til er hvordan du skal betale tilbake pengene. Skal du betale en fast sum i måneden over flere år? Eller passer det bedre kun å betale et minimumsbeløp i måneden i perioder, for så å betale inn ekstra når det passer?

– Hos Instabank tilbyr vi fleksibel nedbetaling. Det passer godt for deg som for eksempel vet at du får inn ekstra inntekt om noen måneder. Da betaler du bare betale et minimumsbeløp i måneden frem til disse pengene står på kontoen din, forklarer Berg, også kan du alltids betale mer om eller når du ønsker.

Oppdag fordelene med et fleksibelt lån

3. Hvordan vet jeg hva som passer for meg?

Det kan virke vanskelig å orientere seg i jungelen av forbrukslån, men med enkle føringer er det lettere for deg å vurdere tilbudene.

– Du har tre tall å forholde deg til: Rentene, etableringsgebyret og termingebyret. Det er summen av disse som bestemmer hvor godt forbrukslånet er, sier banksjef Berg.

Instabank er opptatt av at lånet skal tilpasses deg og din økonomi, og tilbyr konkurransedyktige betingelser. Hos oss får du lån med renter fra 7,99 % til 19,99 %, etableringsgebyr på 900 kroner og et termingebyr på 40 kroner.

4. Når lønner det seg å ta opp forbrukslån?

Har vaskemaskinen streiket? Da kan det lønne seg å kjøpe ny med en gang, selv om det er tre uker til lønn. Forbrukslån kan være løsningen. Med det slipper du å vaske klær på vaskeri i flere uker, noe som også koster penger og er et mer tungvint alternativ.

– Hvis kjøleskapet går i stykker kan du leve på takeaway og restaurantmiddager en stund, men det vil sannsynligvis lønne seg å kjøpe kjøleskapet med en gang. Da kan du holde ditt normale matbudsjett, sier Berg.

Ja, forbrukslånet kan hjelpe deg ut av trøblete situasjoner. Men det hender også at det kan spare deg for penger. Dette gjelder først og fremst hvis du kommer over et kupp du bare ikke kan la være å klinke til på.

La oss si at du får tilbud om en båt som normalt ville kostet 350 000 kroner i sommersesongen. Du er ute til riktig tid, og selgeren går med på å selge den til deg for 250 000 kroner. Du har 100 000 kroner å bruke, og tar derfor opp et forbrukslån hos Instabank på 150 000 kroner for å kunne gjennomføre kjøpet. Renten på lånet vil kanskje ligge på 13 %, og du må betale omkring 16 000 kroner i renter det første året.

– Du har spart 100 000 kroner på å kjøpe båten utenfor sommersesongen, noe som betyr at du kan ha lånet i flere år før rentekostnaden blir like høy som summen du har spart, sier banksjefen.

Vil du vite hvor mye du kan låne? Søk her

MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV

Ved å legge inn din epost samtykker du til at Instabank kan lagre og behandle dine personlige data, og sende deg innhold.

Nyhetsbrev fra Instabank

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få tips om hverdagsøkonomi, og inspirasjon til hjem og fritid.

Ved å legge inn din epost samtykker du til at Instabank kan lagre og behandle dine personlige data, og sende deg innhold.