Det er typisk norsk å pusse opp

Fin stue

Nordmenn blir stadig mer stilbevisste og bruker i snitt 70 000 kroner årlig på oppussing. En av de mest effektive måtene å endre hjemmet på er ved hjelp av malerkosten.

Vi er inne i en periode hvor vi virkelig leker oss med farger igjen, og det er spennende å se hvor mye inspirasjon og energi som kan komme ut av det. Det er nesten ingenting som kan endre et hjem så mye som et malingsspann, sier stylist og interiørfotograf, Solveig Grøvle.

Les også: Lyst til å pusse opp? Her er vårens interiørtrender for 2018

Hun er med å drive Norges største interiørblogg, «norskeinteriorblogger.no», og har produsert saker til norske magasin- og reklameblad, så vel som i Norden og Tyskland. Nå er det de dempede og eksklusive fargene hun spår at vi vil se mer av i tiden fremover.

– Vi er ferdig med knallfargene for en stund, sier hun, og tilføyer at dette er tidspunktet å hive seg på kalkmalingstrenden dersom man ikke allerede har gjort det. De aller modigste av oss vil også ta fargerike valg når det gjelder fliser og tapet også.

70 milliarder kroner på oppussing

Norske husstader  er i følge markedsanalyseforetaktet, Prognosesenteret, ikke bare på Europa-toppen på oppussingsfronten, men på verdenstoppen. Vi inspireres av smak og trender, teknologien utvikler seg og vi bygger ut og vedlikeholder. Vi brukte rundt 70 milliarder kroner på hjemmet i 2016.

Instabank tilbyr lån med fleksibel nedbetaling – tilpasset din økonomi

Grøvle er over gjennomsnittlig interessert i interiør, og har besøkt over hundre hjem i sammenheng med sitt arbeid. Hun tror det er flere grunner til at nordmenn pusser opp som aldri før.

– Jeg ser at folk i større grad er stilsikre og uttrykker seg gjennom mote, kunst og nå også interiør. Vi er mye inne, har råd til det og tillater oss å pusse opp for vår egen skyld. Paradoksalt har nordmenn mindre besøk hjemme nå enn før, så kanskje vi burde ta en ryddesjau og invitere naboen over, så får de se hvor fint vi har fått det, sier hun humoristisk.

Terazzo, velur og keramikk

Foruten å male veggene er det flere «must haves» denne sesongen. Hun trekker frem terrazzo-trenden for de som vil være trend-teten. Enn så lenge er det vanskelig å få tak i her til lands, så her gjelder det å ha øynene åpne. Midt i trendbildet ligger velur og håndlaget keramikk i oppdatert 70-talls stil.

– Vi ser fløyel på sofaer, puter og gardiner. Keramikken skal ha den håndlagde kvaliteten, og ha rolige, naturlige toner, gjerne med små spetter.

Malingskjeden Nordsjö kårer hvert år «color of the year». I 2016 var den okergult, i 2017 var det «Denim Blue», og i 2018 «Heart Wood» en vakker varmrosa farge. Fargen er valgt ut av et team av internasjonale eksperter, og dommen var klar: dette er en flott farge som kommer til å være relevant i hjem verden rundt og som vi vil se mer av.

Har du planer om å pusse opp, men mangler finansiering? Søk om lån til oppussing

Låneeksempel: Effektiv rente 15,29%, 65 000 kr, o/5 år, kostnad: 26 739 kr, totalt: 91 739 kr.

Les mer om:

Inspirasjon