Svindel mot enkeltpersoner er et økende problem, og det utvikles stadig mer sofistikerte metoder som er vanskelige å oppdage. Her er en oversikt over de mest vanlige svindelmetodene og hvordan du kan beskytte deg mot dem.
Generelle kjøreregler for å avdekke svindel
Se nøye på språket og innholdet. Ofte vil det være skrivefeil i e-posten eller SMS-en, det er skrevet på en truende måte og har et rotete design.
Selv om språket i falske e-poster har blitt bedre og bedre, bærer det ofte preg av å ha blitt oversatt via eksempelvis Google Translate. I mange tilfeller vil du kunne avsløre svindel ved å se at avsenderadressen ser useriøs ut.
Vanlige svindelmetoder og hvordan unngå dem
Det har blitt mer vanlig at kriminelle utgir seg for å være fra en bank eller politiet som advarer mot svindelforsøk og ber om BankID eller overføring av penger. Dette må du ikke gjøre! Opplever du dette så må du snarest kontakte banken på det telefonnummeret som står på banken nettside. Dette er en utbredt svindelmetode som kalles «trygg-konto svindel» Man skal aldri dele sin BankID med noen, signere på vegne av andre eller overføre penger til en ukjent konto basert på instrukser fra en ukjent person.
Svindel via Phishing, Smishing og Spoofing?
Phishing og Smishing er forsøk på å få tak i sensitiv informasjon gjennom e-post eller SMS. Man bør sjekke avsender, lenker og knapper, og ikke oppgi passord, kortnummer eller personopplysninger. Spoofing er når svindleren skjuler seg bak et norsk telefonnummer og later som å være en offentlig tjenesteperson. Man bør avslutte samtalen og kontakte banken eller etaten selv.
God regel: Er du usikker på innholdet i e-posten eller SMS’en, ikke klikk på lenken eller åpne vedlegg!
Svindel via falske krav, konkurranser og investeringer
Mange får falske meldinger om manglende porto, toll eller premie, og blir bedt om å betale et lite beløp. Dette er svindel, og man bør slette meldingen og blokkere avsenderen. Noen svindlere utnytter også interessen for kryptovaluta og tilbyr falske investeringer. Man bør undersøke tilbudet og firmaet nøye, og ikke oppgi kortnummer eller laste ned programvare. Sjekk også nettleser og hjemmesider for å verifisere om avsender faktisk eksisterer.
Kjærlighetssvindel og ID-tyveri
Kjærlighetssvindel er når noen innleder et falskt forhold for å utnytte noen økonomisk. Ofte foregår forholdet digitalt, og svindleren bruker falsk identitet. Man bør ikke overføre penger til noen man ikke kjenner, snakke med venner eller banken om situasjonen. ID-tyveri er når noen utgir seg for å være deg, for å opprette lån eller kreditter i ditt navn. Dette gjøres ofte ved å bruke din BankID, som du aldri bør dele med noen.
Finans Norge har laget en egen nettside som omhandler tema svindel her.
Hva bør du gjøre når du får en suspekt e-post eller SMS?
OBS! Vi vil aldri be våre kunder oppgi sensitiv informasjon i en e-post eller SMS. Ta kontakt med oss dersom du opplever at noen utgir seg for å være oss.