4 måter å spare penger på – enten du liker trygghet eller risiko

Bør du spare i fond, sette pengene på en tradisjonell sparekonto – eller gjøre noe helt annet?

Vi har listet opp valgene du har når det kommer til sparing, slik at du enkelt kan finne ut hva som passer best for deg og økonomien din.

1. Sparing i fond

En god porsjon tålmodighet er viktig om du skal bli en fondssparer!

Å spare i fond betyr at du setter en viss sum penger til disposisjon, gjerne med fast trekk hver måned. Deretter sørger en forvalter for å plassere pengene i ulike aksjer og verdipapirer. Plasseringene kan gi deg avkastning over tid. I og med at det er en profesjonell som fordeler og forvalter, er dette en tryggere sparemåte enn sparing i enkeltaksjer. Enkelte vil kanskje også mene sparemåten er kjedeligere, fordi du ikke spekulerer selv. Det er helt opp til deg hvilket fond du ønsker å investere i, og du har uante muligheter. Spør gjerne bankrådgiveren din om råd.

2. Sparing i aksjer

Du må tåle risiko og usikkerhet hvis du skal begynne å spekulere i aksjer. Ja, dette er sparing for spesielt interesserte.

I 2017 ble det mulig for privatpersoner å drive med aksjesparing i børsnoterte selskaper uten å betale skatt av utbyttet. Selv om dette har vært mulig for foretak i lang tid, er det en nyhet at du nå kan gjøre dette på privaten. Regelen innebærer at du ikke trenger å skatte av aksjegevinsten fortløpende, men først idet du tar ut gevinsten.

Les også: 10 tips for hvordan du enkelt kan spare penger i hverdagen

3. Sparing med boligutleie

De siste årene har det vært populært å sette penger i bolig og drive utleie – særlig i de norske storbyene. Årsaken er åpenbar, nemlig den voldsomme veksten i boligmarkedet. Boliginvestering innebærer imidlertid risiko: Ved boligprisfall vil du tape den store gevinsten du håpet på.

Dessuten må du ha skatteandelen for å leie ut bolig med i regnestykket. Hvis utleieaktiviteten anses som virksomhet, må du betale både trygdeavgift, trinnskatt og inntektsskatt.

Bor du i over halvparten av boligen du leier ut, slipper du skatt. Er utleiedelen derimot mer verdt enn den du selv bor i, er du derimot skattepliktig for beløp over 20 000 kroner årlig.

4. Sparing med sparekonto

Har du fått en bonus av sjefen, eller kanskje en pengegave du ikke vil bruke med en gang? Da bør du først og fremst overføre pengene fra brukskontoen til sparekontoen.

Høyrentekonto er et annet navn på sparekonto, og som navnet tilsier gir den langt høyere renter enn en vanlig konto. Det betyr at du automatisk sparer mer.

Dette er for øvrig ikke det eneste du må vite når det gjelder sparekontoer. Vilkårene til de ulike bankene varierer nemlig stort – noe de færreste faktisk er klar over.

Gå gjennom denne sjekklisten før du velger sparekonto:

  • Hvilket beløp gjelder renten fra? Hos Instabank får du høy rente fra første krone.
  • Hva er bindingstiden? Hos Instabank har du ingen bindingstid.
  • Hva må du betale for å bruke sparepengene? Hos Instabank er det ingen gebyrer på uttak.
  • Er det begrensninger på antall uttak? Hos Instabank kan du ta ut så mye penger du vil, så ofte du vil – uten at det koster.

Kommer banken din dårlig ut når du har gått gjennom sjekklisten? Da er det på tide å bytte! Instabank har en av markedets beste renter.​ Vi tilbyr to ulike spare-alternativer: Sparekonto og Sparekonto Pluss.

Ja, du vil kunne få større gevinst med sparing i for eksempel aksjefond. Når det er sagt, er den store fordelen med høyrentekonto at du slipper risiko. Her står pengene trygt! Hva du velger å gjøre avhenger altså av om du liker spenningen ved potensielt stor avkastning, eller foretrekker å ha kontroll over pengene til en hver tid.

Vil du ha en av markedets beste sparekontoer? Bytt til Instabank sin sparekonto her!

MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV

Ved å legge inn din epost samtykker du til at Instabank kan lagre og behandle dine personlige data, og sende deg innhold.

Nyhetsbrev fra Instabank

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få tips om hverdagsøkonomi, og inspirasjon til hjem og fritid.

Ved å legge inn din epost samtykker du til at Instabank kan lagre og behandle dine personlige data, og sende deg innhold.