Åtte gode tips som oppgraderer hytta

Nordmenn elsker hytta og det bygges flere og flere nye hytter,  men hvorfor kjøpe nytt når man kan oppgradere det man har?

Smarthus, ‘rør i rør’ og ny oppvaskmaskin er små grep som gjør stor forandring i en trøtt og sliten hytte. John Morten Tresmark ved Flesland Flis har mange års erfaring i bransjen, og gjennom dyktige samarbeidspartnere har han fått god kjennskap til de fleste ledd i næringen.

– Mange går nok med en ambisjon om å pusse opp den gamle hytta. Mye kan man nok gjøre selv, men hvis man mangler erfaring eller kompetanse – eller man rett og slett ikke har lyst – kan man få en håndverker til å gjøre den tyngste jobben, sier han, og påpeker at alt som har med elektrisitet og vann og gjøre bør man overlate til en ekspert.

– Tid tilbragt på hytta skal først og fremst være kos.

Her er ekspertens åtte beste oppussingstips på veien mot den optimale hyttekosen:

  1. Etterisolering av vegger, tak og gulv. Dette er det første grepet man må ta for å spare strøm og forbedre inneklimaet.
  2. Skift ut gamle vinduer og dører. Når man først er i gang med å etterisolere, hvorfor ikke bytte ut gamle vinduer og dører også? Varmetap fra eldre vinduer utgjør over 40 prosent av boligens totale varmetap, og utsetter man løsningen for lenge, risikerer man råte og en langt større jobb og kostnadspris.
  3. Puss opp kjøkkenet – og få plass til oppvaskmaskinen. Så blir det slutt på krangler om hvem som skal vaske opp.
  4. Installer forbrenningstoalett. Disse trenger ikke vann eller tank verken ute eller inne, har høy kapasitet, er luktfrie og enkle å montere. Det er også en bonus at man ikke lenger trenger å tenke på hvem som skal tømme utedoen.
  5. ‘Rør i rør’-system med frostvakt. Nok en ypperlig smarthus-funksjon. Mer enn fire av ti hytteskader er vannskader. Disse kan ofte bli voldsomme siden det kan ta lang tid før det oppdages. ‘Rør i rør’ alene forebygger skader, og med frostvakt får man beskjed når temperaturen i røret kommer under kritisk temperatur.
  6. Nytt gulv med Smarthus-gulvvarme. Aldri mer uhyggelig middag i iskald stue. Installer fjernstyrt varme på hytta slik at den er varm når dere kommer. Enklere blir det ikke.
  7. Ny pipe. Hangen til sprengfyring og rundfyring kan danne beksot og lage skade. Dette kan ta fyr og gi sotbrann, og i verste fall kan det ta fyr i boligen. Pipe kan man bygge selv hvis man er nevehendig, så lenge man får den inspisert av en godkjent kontrollør. Man trenger ingen erfaring som murer så lenge man er en god hjemmehåndverker.
  8. Moderne peisovn. Gamle ovner soter mest, og ved å bytte over til en moderne variant er man både bedre sikret mot brann – i tillegg til at man kan få 30 til 50 prosent med varme. Det er dermed økonomisk og et godt sikkerhetstiltak, og bidrar til mer miljøvennlig fyring.

Har du planer om å pusse opp hytta, men mangler finansiering? Les mer om våre ulike typer lån, med og uten sikkerhet.

Låneeksempel: Nominell rente 9,20 %, effektiv rente 10,97 %, 175 000 kr, o/5 år, kostnad: 50 371 kr, totalt: 225 371 kr.

MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV

Ved å legge inn din epost samtykker du til at Instabank kan lagre og behandle dine personlige data, og sende deg innhold.

Nyhetsbrev fra Instabank

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få tips om hverdagsøkonomi, og inspirasjon til hjem og fritid.

Ved å legge inn din epost samtykker du til at Instabank kan lagre og behandle dine personlige data, og sende deg innhold.