Hva er forskjellen på lån med og uten sikkerhet?

Når man vurderer å ta opp et lån er det viktig å forstå forskjellen mellom lån med sikkerhet og lån uten sikkerhet. Begge typer lån har fordeler og ulemper og du bør vurdere hva som passer best for din økonomiske situasjon, behov og mål.

Lån med sikkerhet

Et lån med sikkerhet er en type lån hvor låntakeren stiller en eiendel som sikkerhet for at lånet vil bli tilbakebetalt – dette er typisk boliglån eller billån. Ved et slikt lån har långiver tatt pant i eiendelene og har med det en økt sikkerhet for at lånet blir tilbakebetalt.

Fordelene med et lån med sikkerhet inkluderer ofte:

  • lavere renter
  • større lånebeløp
  • lenger nedbetalingstid
  • lavere månedsbeløp

Lån uten sikkerhet

Et lån uten sikkerhet, også kjent som forbrukslån, er en type lån hvor du ikke trenger å stille noen form for sikkerhet for lånet. I stedet vil långiver vurdere låntakerens kredittverdighet og økonomiske situasjon for å bestemme om de vil gi lånet og hvilket beløp de vil låne ut.

Fordelene med usikrede lån inkluderer:

  • Du trenger ikke stille noen form for sikkerhet
  • Ofte enklere prosess fra søknad til utbetaling

Det er greit å merke seg at rentene som oftest er høyere på lån uten sikkerhet, og at lånebeløpet kan være lavere. Grunnen til dette er enkelt og greit fordi lånegiver må ta en større risiko enn ved sikrede lån.
Både forbrukslån og lån med sikkerhet i bolig kan brukes til større prosjekter eller innkjøp, slik oppussing eller kjøp av hvitevarer.

Begge lånetyper er også godt egnet dersom du skal nedbetale annen dyr gjeld, enten det er andre forbrukslån med høy rente eller kredittkort. Dette kalles refinansiering.

Et annet eksempel på lån uten sikkerhet er kredittkort, som gir deg muligheten til å låne penger mot en kredittgrense som du kan bruke til å kjøpe varer og tjenester. Et kredittkort kan være både praktisk og smart for å dekke et kortsiktig behov for penger, for eksempel dersom du skal slå til på et godt tilbud. Men det lønner seg å ha en plan for når du skal nedbetale kjøp med kredittkort, fordi det blir fort kostbart dersom du har kortgjeld over en lenger periode.

De fleste kredittkort har en rente på over 20%, mens Instapay Mastercard tilbyr en av markedets laveste renter på 17,9 %. Det kan være et godt alternativ dersom du skal betale ned over tid.

Jo høyere sikkerhet – desto lavere rente

Hva du stiller med som sikkerhet vil også ha betydning for hvilke betingelser du får. Jo høyere verdien på sikkerheten lånegiveren får, desto rimeligere kan lånet ditt bli.
Når banken har tatt pant i en eiendel, kan banken være ganske trygg på at de får pengene tilbake. Skulle lånetakeren ende opp med å ikke betale, kan banken selge eiendelen og dermed få dekket lånesummen. Dette er også årsaken til at lån med sikkerhet har en lav rente sammenlignet med andre typer lån.

Bør jeg velge lån med eller uten sikkerhet?

Når du skal velge om du skal ta et lån med eller uten sikkerhet, er det viktig å vurdere din egen økonomiske situasjon og hva lånet skal brukes til. Usikrede lån kan være lettere å få, men har ofte høyere rente. Disse lånene passer ofte for mindre beløp med kortere løpetid. På den andre siden vil sikrede lån kreve at du stiller noe som sikkerhet for lånet, som en eiendel eller eiendom. Slike lån gir deg vanligvis lavere rente, men kan være mer komplekse å søke om.

Instabank har laget en digital og enkel prosess for å låne penger med sikkerhet i bolig.
Be om et uforpliktende lånetilbud her.

Eier du bolig og har mulighet til å ta et lån med sikkerhet, vil dette oftest lønne seg. Da får du også mulighet til å få et større lån. Det er lurt å gjøre en grundig vurdering av din egen økonomi og hva lånet skal brukes til, før du velger det lånet som passer best for deg og din økonomiske situasjon.

Låneeksempel lån med sikkerhet:

Eksempelrente: 8,10 % Effektiv rente: 8,51 %. Total kostnad: 1 351 407 kr, totalt beløp: 2 351 407 kr

MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV

Ved å legge inn din epost samtykker du til at Instabank kan lagre og behandle dine personlige data, og sende deg innhold.

Nyhetsbrev fra Instabank

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få tips om hverdagsøkonomi, og inspirasjon til hjem og fritid.

Ved å legge inn din epost samtykker du til at Instabank kan lagre og behandle dine personlige data, og sende deg innhold.