Tre smarte tips for en god økonomisk start på det nye året

Er du én av mange som sliter med å få orden i regnskapet? Fortvil ikke, her er noen enkle tips til en bedre økonomi.

Mange av oss ønsker å starte det nye året med blanke ark. Enten det er å ta av noen kilo etter juleferien, spise mindre sukker, eller å rydde opp i regninger og økonomien.

Behovet for det siste kommer ofte av mangel på oversikt i hverdagen, og mange er ikke klar over hva de faktisk bruker penger på. Uansett hvordan det står til, kan disse rådene være gode å ta med seg.

1. Få oversikt

Det er lett å undervurdere hvor mye penger man bruker til daglig, og mange får seg en aha-opplevelse når de ser hva pengene faktisk har gått til. Skaff deg derfor oversikt og start med å ta vare på kvitteringer. Lag også en liste over gjeld og fakturarer.

Et annet godt tips er å sette opp et enkelt budsjett. Beregn hvor mye du må sette av til faste utgifter, og legg en plan for hvordan du ønsker å disponere resten av pengene. Her er det smart å tenke over hva du kan kutte ned på.

2. Refinansier

Dersom du allerede har kredittkortgjeld eller smålån, er det nesten alltid lønnsomt å refinansiere. Ved å samle gjelden til ett lån, blir månedsutgiftene og rentebetingelsene betraktelig lavere.

Kort fortalt – du får mer penger til rådighet og mye bedre oversikt over økonomien din.

Eksperter innen privatøkonomi pleier å trekke frem smålån og kredittkortgjeld som den utgiftsposten man bør kvitte seg med først hvis man har behov for å rydde opp i økonomien.

Banksjef i Instabank, Robert Berg, forklarer:

– Å refinansiere smålån og samle dem til ett lån, er en smart løsning for mange. Du får ofte en vesentlig lavere rente, samt at du unngår flere termingebyr. På den måten kan du spare tusenvis i året, sier Berg.

Les også: Derfor kan det være lurt å refinansiere

Et tenkt eksempel viser hvor mye man kan spare på å refinansiere gjeld og smålån.

– La oss si at du har tre kredittkort med en total gjeld på 150.000 kroner. Renten er på 22 prosent i snitt, og de månedlige gebyrene er på 150 kroner sammenlagt. Ved å for eksempel flytte lånene over til ett lån hos Instabank, vil du spare hele 13.000 kroner i året i renter. Da er nominell rente på rundt 13,5 prosent, og gebyret på kun 40 kroner i måneden, forteller Berg.

3. Bytt forsikring​ og abonnementer

Hvert år går det med mye penger til forsikringer, strøm, mobil og ulike abonnementer. Her kan det være mye penger å spare om du leter opp de beste avtalene. Bruk derfor tid på å sammenligne priser på forsikringer og ulike abonnementer.

Finn ut om jobben din eller fagforeningen har egne avtaler med banker og forsikringsselskaper, de er som regel veldig lønnsomme.

Nye digitale banker som Instabank tilbyr svært gode rabatter på forsikringer når du samler dem opp. Om du for eksempel tegner bolig- ,bil- og reiseforsikring, får du 20 prosent rabatt. Og hele 30 prosent rabatt for seks forsikringer.

Abonnementer og medlemskap du egentlig ikke benytter deg av, bør du si opp.

Les også: Dette er dine tre viktigste forsikringer

Noen ganger er det billigere å betale hele forsikringsbeløpet én gang i året, men denne engangssummen kan fort bli stor for mange. Da kan du heller spørre om å fordele betalingene over 12 måneder.

På den måten sparer du både tid og penger!

Låneeksempel: Effektiv rente 13,94%, 100 000 kr, o/5 år, kostnad: 37 221 kr, totalt: 137 221 kr.

MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV

Ved å legge inn din epost samtykker du til at Instabank kan lagre og behandle dine personlige data, og sende deg innhold.

Nyhetsbrev fra Instabank

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få tips om hverdagsøkonomi, og inspirasjon til hjem og fritid.

Ved å legge inn din epost samtykker du til at Instabank kan lagre og behandle dine personlige data, og sende deg innhold.