5 spørsmål du bør stille før du velger sparekonto

En sparekonto er ikke bare en sparekonto – vilkårene varierer nemlig nesten like mye som antallet banker som finnes i Norge. Her er sjekklisten du må gjennom før du velger.

Du har hørt det mange ganger før: Så fort du får en stor bonus av sjefen, penger igjen på skatten, eller en gave du ikke skal bruke med en gang, bør du flytte pengene fra brukskontoen til sparekontoen. En slik konto kalles også høyrentekonto, og som navnet tilsier gir den langt høyere renter enn en vanlig konto. Det betyr at du automatisk sparer mer penger ved å ha pengene dine der.

Men renten er ikke det eneste du bør vite når det gjelder sparekontoer. Her er sjekklisten du trenger for å finne den mest lønnsomme.

1. Hvilket beløp gjelder renten fra?

Enkelte banker markedsfører en veldig høy rente, selv om denne kun gjelder for store pengebeløp. Les det som står med liten skrift! Hos andre banker, Instabank inkludert, får du høy rente allerede fra første krone.

2. Hva er bindingstiden?

Det er vanlig at banker har bindingstid på sparekontoer. Denne kan variere fra én måned til ett år, og flere krever at pengene skal stå urørt i denne perioden.

Det er likevel noen banker som ikke opererer med bindingstid. Det er derfor viktig å vurdere ditt behov og planer for sparepengene når du skal velge sparekonto.

3. Hva må du betale for å bruke sparepengene?

Noen banker tar seg godt betalt hver eneste gang du gjør et uttak fra sparekontoen. Hvis du vet at pengene skal stå urørt i mange år, betyr ikke dette gebyret noe særlig. Men husk at det plutselig kan skje noe som gjør at du må sprette sparekontoen, for eksempel en vannlekkasje eller kaputt bil. Reparasjonene kan bli uforholdsmessig dyre når du i tillegg må betale for å bruke sparepengene dine. Mens noen banker gir deg et visst antall gratis uttak, er det andre som ikke tar gebyrer i det hele tatt.

4. Er det begrensninger på antall uttak?

Enkelte banker lar deg ta ut penger bare én gang i året – hos andre er det ingen begrensninger. Derfor blir det igjen viktig å vurdere din egen pengebruk og plan for sparepengene.

5. Hva dekkes av Bankenes Sikringsfond?

Alle norske banker er medlem av Bankenes Sikringsfond. Dette er en trygghet for deg som kunde – selv om det er minimal risiko for at norske banker havner i en krise. Bankenes Sikringsfond gir en garanti for alle innskudd på sparekontoer inntil 2 millioner kroner. Les mer om innskuddsgaranti, og hva som dekkes og ikke, hos Finansportalen.

Les også: 10 tips for hvordan du enkelt kan spare penger i hverdagen

Sparekonto hos Instabank

Kommer banken din dårlig ut når du har gått gjennom sjekklisten? Da er det kanskje på tide å bytte? Instabank sin sparekonto har 1,93 % rente fra første krone og opp til 1 million (1,90 % rente for beløp mellom 1 og 2 millioner, 1,40 % rente for beløp mellom 2 og 5 millioner NOK – og 0,40 % rente for beløp over 5 millioner NOK), og regnes for å være blant Norges beste.

  • Du har ingen bindingstid
  • Du kan ta ut penger så ofte du vil
  • Du har ingen minimumskrav for innskudd
  • Du får ingen gebyrer, verken på uttak eller bruk

Vil du ha en av markedets beste sparekontoer? Start sparing hos Instabank

Spareeksempel

Dersom du setter inn 1 500 kroner i måneden på høyrentekonto med tilsvarende renten som Instabank tilbyr i dag (1,93 %) vil du opparbeide deg midler som følger:

  • 1 år: 18 187,–
  • 2 år: 36 726,–
  • 3 år: 55 622,–
  • 4 år: 74 883,–
  • 5 år: 94 516,–
  • 10 år: 198 513,–
  • 15 år: 312 940,–

Interessert? Start sparingen din med oss idag.

MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV

Ved å legge inn din epost samtykker du til at Instabank kan lagre og behandle dine personlige data, og sende deg innhold.

Nyhetsbrev fra Instabank

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få tips om hverdagsøkonomi, og inspirasjon til hjem og fritid.

Ved å legge inn din epost samtykker du til at Instabank kan lagre og behandle dine personlige data, og sende deg innhold.