Klar for ferie? Her er økonomitipsene du må ha med i kofferten

Bør jeg betale i norsk eller lokal valuta? Og når gjelder egentlig reiseforsikringen? Spørsmål som dette kan definitivt gi hodepine, både under og etter reisen. Banksjef i Instabank, Robert Berg, gir deg derfor rådene du trenger før du går inn i feriemodus.

Ha kontanter tilgjengelig – men bare litt

Bankkortet har for lengst tatt over for kontantene, og nå som betalingsløsninger på mobilen bare er et tastetrykk unna, er det atter sjeldnere vi har sedler og mynter i lommeboka. Mange spør seg derfor om de trenger å ha med kontanter på ferie. Svaret er ja, sier Berg:

– I mange land, både i Europa og ellers i verden, er det slett ikke sjelden at taxisjåfører eller restauranteiere nekter kort som betaling under en viss størrelse. Og hvor kjedelig er det ikke å jakte etter en minibank mot slutten av en kveld med god mat og drikke? Du bør ha med et dagsforbruk i kontanter, som en liten buffer i situasjoner som kan oppstå.

Mer enn et dagsforbruk anbefaler han ikke, av den enkle grunn at kontanter du mister eller blir frastjålet er tapt for alltid.

Betal i lokal valuta – selv om selgeren er uenig

Du har kanskje opplevd han: Den ivrige selgeren som råder deg til å betale i «norska kronor». Dette lønner seg nemlig for selgeren, men ikke for deg.

– Når du skal bruke bankkortet bør du alltid betale med lokal valuta. Selskapet som leverer kortet ditt har nemlig gode programmer for å regne om valutakurs. Selgeren vil likevel at du betaler i norske kroner, fordi butikken tjener på valutahåndtering. Dette er det få som vet, forklarer Berg.

Kjøpe båt i sommer? Her er tipsene til deg som skal ta opp båtlån

Bruk kredittkort – få bonuser og trygghet

Du har garantert hørt det før, men vet du egentlig hvorfor du bør bruke kredittkort fremfor vanlig bankkort i utlandet? Én av fordelene får du gjerne flere måneder før avreise, nemlig når du bestiller fly og hotell.

– Bruker du kredittkortet på dette, kan du få rabatter og bonuser både på selve reisen og underveis. Få oversikt over hvilke goder kredittkortet gir deg, sier Berg.

I tillegg får du en trygghet med på kjøpet når du handler varer med kredittkort. La oss si at du kjøper en dyr klokke, og det viser seg at den ikke fungerer som lovet.

– Bruker du vanlig bankkort, trekkes beløpet rett fra kontoen. Kjøpt er kjøpt, og det vil ikke være noen vei tilbake. Hvis du i stedet betaler med kredittkort, er saken en annen. Når du klarer å bevise feil med varen overfor kredittkortselskapet, kan de ta kjøpssummen tilbake.

Kjøpsforsikring følger med en del kredittkort, noe som betyr at du kan få refundert pengene hvis varen blir ødelagt på reisen.

Det er også vanlig at kortet har reiseforsikring inkludert. Men husk å gjør deg kjent med hva denne forsikringen dekker og når den er gjeldende. Reiseforsikringen du har med kredittkortet kan nemlig være mangelfull.

Slapp av med god reiseforsikring

Du har kanskje skaffet deg reiseforsikring allerede, men vet du hva den dekker? Berg forteller om uheldige turister som trodde forsikringen deres dekket alle familiemedlemmer, før det viste seg at bare én av dem hadde dekning.

– Slik vil du helst finne ut av på forhånd, slik at du vet hvilke reiseforsikringer dere bør skaffe. Unngå de ubehagelige overraskelsene ved å gjøre deg godt kjent med hva reiseforsikringen din dekker før du reiser, sier Berg.

Dessuten er det verdt å merke seg at avbestillings- eller reisesykeforsikring sjelden gjelder svangerskapsplager, og at enkelte erstatninger faller bort etter fylte 70 år. Standard reiseforsikring er også ofte begrenset til reiser på inntil 60 dager.

Eksempler på hva reiseforsikringen sannsynligvis ikke dekker:

  • Tapte, mistede eller ødelagte gjenstander
  • Ulykker/skaden skjer under risikoaktiviteter som fjellklatring eller paragliding
  • Jobbreiser, betalt av arbeidsgiveren
  • Reiser som er overført til andre
  • Arrangementer som arrangøren avlyser

Som regel får du ikke bruk for reiseforsikringen, men sørger du for å ha alt i orden kan du senke skuldrene med den beste samvittigheten. Og er det ikke det ferie handler om?

Trenger du reiseforsikring? Les mer om forsikring fra Instabank.

MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV

Ved å legge inn din epost samtykker du til at Instabank kan lagre og behandle dine personlige data, og sende deg innhold.

Nyhetsbrev fra Instabank

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få tips om hverdagsøkonomi, og inspirasjon til hjem og fritid.

Ved å legge inn din epost samtykker du til at Instabank kan lagre og behandle dine personlige data, og sende deg innhold.