Sånn sikrer du båtdrømmen

Ah, nysmurt loff med reker og majones. Havet som ligger blikk. Gode venner om bord og lange, lyse sommernetter. Snøen er snart vekk – og båtdrømmen tilbake hos våryre nordmenn. Men vent litt – hva slags båt drømmer du om? Og hvordan skal få råd til å kjøpe en?

Vi har undersøkt saken – og gir deg de beste rådene for å leve ut båtdrømmen. Uansett om du er en vaskeekte sjøulk, sportsfisker eller lengter etter sløve sommerdager innaskjærs, sørger et båtlån fra den digitale banken Instabank for at finansieringen er innen rekkevidde. Også for deg som drømmer om skjærgårdsjeepen som lar alle andre ligge og vake i kjølvannet ditt.

Hva slags båttype vil du ha?

Er du typen som skal ha hele familien i ring bak båten i toppfart? Heller du til å ankre opp for rolige helgeovernattinger på yndlingsholmen? Eller ser du for deg kjappe svippturer ut med fiskestangen etter jobb?

Det finnes en båt for alle. Det første du må gjøre er å finne ut hva som er behovet ditt. Skal du ha med tjukke slekta – eller handler det om å få litt etterlengtet alenetid i en sjark?

For å unngå gnagende tvil etter at handelen har gått gjennom, er det smart med en real behovsanalyse. Det er lett å finne flotte båter på nettet eller på utstillingene til båtprodusentene. Kanskje kommer du fra en båtglad familie full av råd og tips, eller kanskje har du en nabo som vet hva en god båt skal levere. Husk bare å stille det aller viktigste spørsmålet: Hva slags båt trenger jeg?

Når du har sirklet inn den rette skuta, må du finne ut hvordan du får råd til den.

Hvordan få finansieringen i boks?

Uansett om du er ute etter en kliss ny luksusbåt eller et lite bruktfartøy, finnes det nå mange enkle og raske måter å finansiere et båtkjøp. Instabank er en digital bank – og det betyr at du som regel får svar med det samme på om du kan få låne til å kjøpe båt.

Hos Instabank kan du få et båtlån på opptil 500 000 kroner.
Eller skal du kjøpe en båt som koster mer? Da kan alternativet for deg være et lån med sikkerhet i boligen din, hvor vi tilbyr opptil 10 millioner kroner.

– Når du først har bestemt deg for å kjøpe båt, mener vi at det skal være enkelt og greit for deg å få lånet du trenger, sier banksjef Robert Berg i Instabank.

Hos Instabank trenger du ikke engang ha båten klar når du søker om båtlån. Fra du får utbetalt lånet har du to fulle uker på deg før du må dokumentere båtkjøpet. Det betyr at du har god tid til å finne akkurat den båten du drømmer om.

Hos Instabank er det ikke krav til tinglysning – noe som gjør det både enklere og raskere å kjøpe båt. Du trenger heller ikke egenkapital. Og er båten du sikler på en litt eldre dame, kan du nøye deg med delkasko eller ansvarsforsikring. Det kan du spare penger på. Men uansett er det smart å sjekke hva forsikringen dekker, så du ikke blir overrasket om uhellet skulle være ute.

Norges mestselgende båt – bruktbåten!

Akkurat nå ligger det i overkant av 7500 båter til salgs på Finn.no. Det er en jungel av varianter – og båter i alle tilstander. Uansett hva du er på jakt etter, lønner det seg å bruke kontrakt når du kjøper. Forbrukerrådet har kontrakt du enkelt kan laste ned når du skal kjøpe bruktbåt. Å ha papirene i orden kan gjøre at du slipper bryderi om det skulle vise seg noe galt med bruktbåten når du først har den i hus.

Her har du en kjapp sjekkliste før du gyver løs på bruktbåtkjøp:

  • Finn ut hva slags båt du har behov for
  • Sett opp et budsjett og sikre deg finansiering. Du kan uforpliktende søke om båtlån og få svar umiddelbart her
  • Ønsker du en dyrere båt kan lån med sikkerhet i bolig være et gunstig alternativ
  • Undersøk flere markeder – for eksempel finn.no, autodb.no og rubrikk.no. Skal du ha ny båt? Ta turen til båtutstillinger
  • Sørg for å ta med kontrakten fra Forbrukerrådet
  • Ikke kjøp båt usett på nettet, se båten både på land og prøv den på vannet først
  • Hvis du er usikker, få med deg en båtkyndig person for å sjekke båten. Kjenner du ingen, ta kontakt med et båtmotorverksted eller besiktigelsesmann
  • Undersøk i Skipsregistrene om det er pant i båten
  • Husk at det er lov å prute!

Ikke nok punkter? Klikk.no har en omfattende liste med 101 punkter du kan printe ut og ta med når du skal ta den potensielle drømmebåten i øyesyn. Sjekklista finner du her

Trenger du svar på flere spørsmål sitter Instabanks kunderådgivere klar på telefon 21 51 93 10. Du kan også legge igjen nummeret ditt, så blir du oppringt. Og når forsikringen er i orden – er det bare å stikke føttene i seilerskoene og legge fra kai!

Eksempelrente: 10,20 % Effektiv rente: 12,25 %, 100 000 kr Total kostnad: 32 406 kr
Totalt beløp: 132 406 kr

MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV

Ved å legge inn din epost samtykker du til at Instabank kan lagre og behandle dine personlige data, og sende deg innhold.

Nyhetsbrev fra Instabank

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få tips om hverdagsøkonomi, og inspirasjon til hjem og fritid.

Ved å legge inn din epost samtykker du til at Instabank kan lagre og behandle dine personlige data, og sende deg innhold.