Slik får du fin hage på budsjett

Du trenger nemlig ikke leie inn anleggsgartnere eller kjøpe de dyreste vekstene for å få en hage du kan være stolt av. Sammen med gartner, hageekspert og hagebokforfatter, Marlén Foseid, gir vi deg rådene du trenger for å dyrke hageinteressen. Du kan lett skape din egen oase uten å betale i dyre dommer.

Lag din egen jord

Det første tipset er å lage din egen kompost. Ifølge Foseid er det tre gode grunner til det:

– Det er miljøvennlig, skaper jord med godt mikroliv og er selvfølgelig mye rimeligere enn å kjøpe ferdig plantejord.

Mye av jorden som selges inneholder også torv, og ved å lage din egen jord unngår du unødvendig klimagassutslipp. Samtidig blir du kvitt alt kjøkkenavfall. Bare pass på å holde kjøtt og fisk unna.

Finn bortgjemte skatter

Hva er en velstelt hage hvis den ikke har sjarm og sjel? Gi uterommet nytt liv med møbler og pynt du har inne i huset. Kanskje kan et gammelt kjøkkenbord og noen stoler skape en helt ny sittegruppe i solveggen. La været sette sitt preg på møblene for et rustikt preg, eller mal dem i spreke farger.

Ta også en titt i kjelleren, boden eller på loftet for noe å sette vekstene i.

– Gamle vaskebaljer er perfekte for blomster. Bare husk god drenering i bunn! Det fikser du med lecakuler eller ved å knuse noen terrakottapotter, sier Foseid.

Krukker og glass er utmerket som potter til blomster og urter, eller til å sette preg på blomsterbedet. Fyll opp glass med sand, skjell og stein og bruk som pynt på utebordet. Besøk gjerne nærmeste bruktbutikk – du går garantert ikke tomhendt derfra.

Pusse opp hjemme? Det er typisk norsk å pusse opp

Rydd opp i rotet

Har buskevekstene grodd ukontrollert det siste året, eller kanskje løvetannen har invadert gressplenen? Det skal ikke mye til for å få kontroll over jungelen.

– Luking og det å legge kanter rundt bedene er smarte grep som gir en fin hage på kort tid. Begynn med å fjerne løvetann og ugress, før du stusser buskene, sier Foseid.

Avslutningsvis kanter du bedene for å gi blomstene fine rammer. Kantstein er dyrt sier du? Gå en tur i skogen eller langs stranda, og plukk steinene du syns er fine. Du kan også bruke kongler og greiner til kanting.

– Er du redd for at hagen skal virke streng med rette vinkler, kan du bue noen av bedene for å gi den et mykere preg.

Dyrk grønnsakene og urtene dine selv

Enig i at måltidet smaker ekstra godt når tomatene, potetene og gressløken er dyrket i din egen hage?

– Det er blitt veldig trendy å dyrke egne urter og grønnsaker. Plant dem gjerne like ved der du skal spise, anbefaler Foseid.

Flere urter overlever også en norsk vinter, blant annet gressløk og mynte som kommer tilbake år etter år. Men husk å plante dem i potter, de har nemlig lett for å spre seg.

En pallekarm (et opphøyd bed) passer perfekt om du ønsker å dyrke dine egne grønnsaker. Det er morsomt, godt og gir grønnsaksskuffen din regelmessig påfyll.

Skaff den Instapay-kortet i dag, søk her, få svar umiddelbart. 

Vil du ha flere smarte sparetips? Sjekk ut våre 10 tips til hvordan du enkelt kan spare mer i hverdagen

MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV

Ved å legge inn din epost samtykker du til at Instabank kan lagre og behandle dine personlige data, og sende deg innhold.

Nyhetsbrev fra Instabank

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få tips om hverdagsøkonomi, og inspirasjon til hjem og fritid.

Ved å legge inn din epost samtykker du til at Instabank kan lagre og behandle dine personlige data, og sende deg innhold.