5 gode weekendturer på budsjett

Du trenger ikke reise en uke til Hellas eller en måned til Thailand for å tilfredsstille reiselysten. Også en helgetur kan gi deg dosen du trenger av kultur, avkobling og shopping.

Sammen med Iselin Fjeld i Ticket, har vi samlet reisetipsene til deg som ønsker å fylle en helg eller fire dager med nye opplevelser – for en billig penge.

R for Riga – og rimelig hovedstad

De siste årene har Baltikum blitt et stadig mer populært reisemål for nordmenn. Vi lokkes av lave priser på mat og hotell, så vel som den korte og billige flyturen.

Se etter steder som har mange avganger, og der opphold er rimelig. Praha, Budapest og Riga er slike steder, sier Fjeld.

Blant de spennende byene i Baltikum, har Latvias hovedstad noe å by på for enhver. Mat og drikke koster halvparten av hva du betaler i Norge, og det samme gjør hotellrommene.

Book oppholdet ditt i sentrum av byen – et område med middelalderbygninger som UNESCO har satt som verneverdig. Også art nouveau-arkitektur setter preg på byen, og gir deg nok å legge blikket på når du går gatelangs med handleposer på leting etter et sted å mette magen.

– Blir det for varmt i solsteken om sommeren, må du huske at badebyen Jurmala aldri er mer enn en 20 minutters togtur unna, sier Fjeld.

Med en flytur på rundt halvannen time kan du dra etter jobb fredag og hjem igjen søndag ettermiddag – med verdifulle opplevelser og spennende suvenirer i bagasjen.

Planer om å heller være mye hjemme i sommer? Slik får du fin hage på budsjett

K for Krakow – og kulturelt påfyll

Ved elva Wisla ligger Polens nest største by, Krakow. Byen er en kulturhovedstad, og regnes som en av Europas vakreste byer. Og det mye takket være Rynek Glowny, det største middelaldertorget i verdensdelen. Her finner du den sjarmerende St. Wojciech- og den majestetiske Mariakirken.

Du som er interessert i historie fyller lett dagene. Konsentrasjonsleirene Auschwitz-Birkenau ligger en drøy times kjøretur utenfor byen.

I tillegg til å være vakkert og full av historie, er Polen et av Europas billigste reisemål. En middag ute koster deg rundt 70 kroner, og du kan handle klær og sko for en brøkdel av prisen du er vant med hjemme.

Med mange daglige avganger og rimelige billettpriser tur-retur, er Krakow et reisemål det er enkelt og billig å besøke.

A for Amsterdam – og for avslappende atmosfære

Kanalbyen med tulipaner og de store kontrastene er en annen destinasjon for en weekendtur. Ta spaserskoene på, og bare nyt byens farger og lyder.

Visste du forresten at den nederlandske hovedstaden har verdens høyeste konsentrasjon av museer? Van Gogh-museet, Rijksmuseet og Anne Frank-huset er noen av kulturinstitusjonene du bør besøke.

Amsterdam kan skryte av sine gode markeder. Albert Cuyp, som er åpent seks dager i uka, sies å være det største utendørsmarkedet i Europa. Du trenger heller ikke være nervøs for at noen skal stjele suvenirene dine – Amsterdam er på listen over verdens tryggeste byer.

Byen er dessuten kjent for sitt yrende natteliv – noe du kan nyte godt av selv om du ikke er interessert i røde lys eller alternative kaffesjapper.

– Det går mange fly til Amsterdam fra norske flyplasser, og siden dette er en av flere storbyer som ofte blir brukt til mellomlandinger og som base av store flyselskap, er billettene ofte billige, sier Fjeld.

Eller A for Algarvekysten – og aktiv ferie

Ønsker du å komme deg bort fra byens mas – til et sted du kan gå turer i fjellet eller teste ut bølgene med surfebrett? Da bør du plotte inn Portugals Algarvekyst på kartet.

– Med en flytur på rundt fire timer bør du helst ha en langhelg om du ønsker å få tid nok, anbefaler Fjeld.

Det er ikke uten grunn at flere og flere nordmenn ser til Spanias naboland. Flybillettene koster rundt 3000 kroner tur-retur, og det som venter deg er vakre strender, tradisjonsrik sjømat og flust av eventyr.

Algarvekysten har noen av Europas fineste badeplasser. Her snor sandstrendene seg langs bratte klipper og gjennom skjulte grotter.

D for Dubrovnik – og destinasjon for bad og by

Med en flytur på rundt tre timer er Dubrovnik et godt valg dersom du har har langhelg. Plassert langs Middelhavet sør i Kroatia, byr reisemålet på både strand og by.

Jobb derfor med brunfargen, eller gå på oppdagelsesferd i gamlebyen. Den imponerende bymuren som omringer gamlebyen gir deg en nydelig utsikt over Middelhavet og de historiske bygningene.

Dubrovnik er nemlig full av historie. Byen, som ble grunnlagt i år 639, er oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Er du en fan av tv-serien «Game of Thrones» kan du bli med på en av de guidede turene som viser deg stedene som ble brukt under innspillingen av den populære serien.

4 reisetips til slutt

  • Vær ute i god tid. Flybilletter og opphold blir ofte billigere når du bestiller tidlig.
  • Vær fleksibel. Torsdager og søndager er de mest populære reisedagene. Reis derfor fredag, med hjemreise mandag, og få de billigste flybillettene.
  • Bruk sammenligningssider. Portaler som for eksempel Ticket og Momondo sammenligner prisene på fly og hotell.
  • Meld deg på nyhetsbrev. Ulike reisesider kjører ofte kampanjepriser for deg som abonnerer.
  • Finn byer med billig kost og losji. Du sparer mye på å senke budsjettet underveis på reisen.

Ønsker du å få mest mulig ut av turen? Sjekk økonomitipsene til utenlandsferien

MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV

Ved å legge inn din epost samtykker du til at Instabank kan lagre og behandle dine personlige data, og sende deg innhold.

Nyhetsbrev fra Instabank

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få tips om hverdagsøkonomi, og inspirasjon til hjem og fritid.

Ved å legge inn din epost samtykker du til at Instabank kan lagre og behandle dine personlige data, og sende deg innhold.